Sportban nagy! - Marcell (kajak)

2020.09.07

Gazdag Marcell az MTK Budapest kajak-kenu szakosztály versenyzője, edzője szerint is egy robbanékony, nagyon jó mozgású és kitartó 13 éves. Gyorsan regenerálódik és folyamatosan hajtja a versenyszellem még az edzéseken is. Elszántsága és a sportága iránti szeretete nekem az edzés minden pillanatában megmutatkozott.

Mióta sportolsz?

Anya szerint már félévesen búvárkodtam a babaúszáson, de én erre nem is emlékszem. 4 évesen kezdtem úszni a Fradiban, majd ezzel párhuzamosan kezdtem ugyanitt szertornázni. 6 éves lehettem, amikor eljött az idő, választanom kellett. A szertorna mellett döntöttem, és 9 éves koromig imádtam.

Hogyan kerültél a kajak sportágba?

Amikor a szertornán új edzőim lettek, már nem éreztem ott olyan jól magam, mint korábban. Fél éven át őrlődtem még a tornateremben, mert az egy percig sem volt kérdés, hogy sportoljak-e tovább, az viszont igen, hogy mit és hol. Ekkor volt egy sportágválasztó rendezvény a Fradiban, ahol kipróbáltam az atlétikát, kézilabdát. Mindkét helyen szívesen láttak volna az alkatom és robbanékonyságom miatt (bár hozzáteszem, hogy a labdaérzékem az pont nulla.) Anya a vízilabdát és a kajakot javasolta. Előbbit teljesen elutasítottam, nem szeretem a hideg vizet. Utóbbiról pedig akkor még nagyon kevés információm volt, de ezen a sportágválasztón felkeltették az érdeklődésemet a kajak iránt. A rá következő napon a szüleim elvittek a vízitelepre a Kis-Dunára. Emlékszem, szakadó eső volt, de engem nem zavart, így is jól éreztem magam. Valamit éreztem, de nem tudom körülírni, elmondani mit, csak azt tudtam, hogy másnap is jönni akarok. (Utólag elmesélték a szüleim, hogy Anya úgy vélte, butaságot csináltak, mert nem olyankor hoztak el, amikor szép idő van, nem esik az eső, de Apa akkor azt mondta, ez olyan sport, amit szakadó esőben is kell csinálni, ha tetszik, akkor olyan időjárási körülmények között is tetszen.)

Azóta itt ragadtam, a vízen, a kajakban, és szeretem esőben, napsütésben, hidegben és melegben is!

Mennyi edzésed van egy héten, milyenek az edzések? Télen mit csináltok?

Heti 6 edzés van mindig, ami naponta 2 - 2,5 - 3 órát jelent, ez változó. Bemelegítés után szállunk vízre, ahol kb. másfél-két órát töltünk, utána jön a kiegészítő edzés, ami vagy futás, vagy erősítés, esetleg a kettő kombinációja. Az edzések menetét nagyban befolyásolja, hogy a felkészülés melyik szakaszában vagyunk. Tavasszal amint lehet vízre szállunk, és ősszel is, amíg csak lehet vízen vagyunk. Télen erőnléti edzések vannak, ilyenkor a futás és a kondi mellé még heti 2 úszás is jön. Nyáron végig tábor van, ez heti 6 nap, naponta 2-2 edzéssel. Az idei évben a vírus miatt tolódott a szezon, most még az OB előtt vagyunk, így pihenőm még nem volt, leszámítva 3 napot. De én ezt egyáltalán nem bánom! Normál esetben augusztusban leálltunk volna 2 hét pihenőre. A szokásos edzéseken kívül vannak még pluszban edzőtáborok is, ez évente kétszer 1 hét, plusz nekem még a válogatottal is vannak táboraim.

Mit szeretsz a kajakozásban a legjobban?

Miután ma láttad az edzésemet, és szinte te is átélted, nem is igazán tudom, hogy mit kéne erre válaszolnom! Szeretem a versenyzést, a sebességet és szeretem, hogy nem egy teremben vagyok, hanem a szabadban. Bár sokan úgy gondolhatják, hogy ez is mindig ugyanaz, pedig nem! Mindig más, ahogy változnak az évszakok, úgy változik a táj, a környezet. Nem unalmas egyáltalán!

Melyik részét nem szereted az edzésnek?

Talán a hajó törlését az edzés végén, azt nem annyira kedvelem.

A mai edzéseden úgy láttam, hogy messze a többiek előtt haladsz. Ez versenyeken is így van?

A Budapest, Pest megyei versenyeken így szokott lenni. Az OB-n viszont már van ellenfél! Jobban szeretem egyébként, ha van kivel együtt menni, versenyezni, az úgy sokkal izgalmasabb.

Milyen eredményeid vannak a kajakban? Melyikre vagy a legbüszkébb?

Nem tudom pontosan mennyi érmem van és milyen helyezéseim, de mind egy lépés, egy lépcsőfok az edzőm szerint is, amit becsben kell tartani és emlékezni rá. Ha egyet kellene mondanom, az a legutóbbi érmem, az talán a legértékesebb számomra, pedig "csak" egy ezüst, de a nagyobb korosztályban szereztem, ahol egy nagyon erős mezőny jött össze. Nekem ez azt jelzi, hogy jó az irány, amerre haladok.

Hétvégén OB versenyed lesz, hogyan készülsz? Győzni fogsz?

Nagyon várom már, izgulni természetesen izgulok. Amikor véget ér egy OB, van egy kis pihenő, de már utána 2 héttel megkezdjük a felkészülést a következőre, pontos edzésterv szerint haladunk. Nagyon sok munkánk van benne. Ha fejben is ott leszek, győzni fogok! Van egy elképzelésem... de erről a verseny után kérdezz!

Mesélj kicsit az edződről! Milyen ő?

Ő egy EDZŐ! Így, csupa nagybetűvel! Nehéz lenne róla pár mondatban beszélni, ő talán még egy külön interjúba is csak nehezen férne bele. Nagyon kedvelem István bácsit, nagyon jó fej! Érzem, hogy fontos vagyok neki, számít rám és én is számítok rá! Rövid idő alatt könnyen összeszoktunk, a kajakozáson túl sok mást is tanultam tőle.

Marcell anyukája egészítette ki erre a kérdésemre a választ, elmondta, hogy Hargittai István nagyon fontos szereplője a kajaksportnak, elismerik a munkásságát, hiszen a jelenlegi utánpótlásmezőnyben is sok top versenyző az ő kezei alól került ki. Mindent elmond róla, a hitvallása, hiszen az a jelmondata, hogy "Az edző egy olyan ember, mint a szüleid, testvéreid, barátaid, akire mindenkor számíthatsz az életben, de ő az egyetlen, aki az álmok és célok közé hidat képes építeni neked!"

Az iskolában vagy a csapatban van több barátod?

A csapatban! Nagyon szerencsés vagyok, mert nagyon jók a csapattársaim, ahogy idekerültem rögtön befogadtak. Köszönettel tartozom nekik ezért, hogy ilyen barátokkal, ilyen hangulatban zajlanak az edzéseim!

Mit csinálsz a szabadidődben?

Ha fáradt vagyok filmet nézek (angolul, vagy újabban spanyolul). De mostanában kreatívkodtam is a sosem használt legóimból, vagy a kutyánkkal játszom, sétálok vele. A nyáron, amikor volt olyan hétvége, hogy nem volt verseny, akkor strandoltunk.

Kinek mondanál köszönetet?

A családomnak, hiszen nekik nagyon sokat köszönhetek! Anya hoz-visz edzésre, ami minimum 20-20 perc, az elején még kérdéses is volt, hogyan tudják ezt megoldani munka mellett, de megoldották... Anya ügyes! Mostanában már egyedül is tudok közlekedni.

Köszönetet mondanék első kajakos edzőmnek Viktor bának is, aki először tett vízre, Páncsónak (Sz. Márk), az első kajakos nyári tábor élményéért!

Péter bácsinak (Kiss Péternek), hogy szuper erőnléttel vágtam neki a kajakozásnak, ez nagy előnyöm volt!

És furcsa, de köszönöm a tornász edzőimnek, hogy nem látták bennem a tornászt!

Jelenlegi edzőmnek, István bának az edzéseket és hogy megtanított a kajakozásra! Remélem jó sokáig el fog viselni még!

És így a végén még egy nagyon fontos személynek is szeretnék köszönetet mondani, hiszen az, hogy most egy csúcskategóriás kajakkal versenyezhetek, azt Tamás Lászlónak köszönhetem!

Sikeres versenyzést kívánok neked a hétvégére, valamint én is szeretnék köszönetet mondani neked, a szüleidnek, és az edződnek, hogy átélhettem veled egy edzést és lehetővé tették, hogy elkészüljenek ezek a képek és az interjú! Fantasztikus élmény volt, hogy (életemben először) a motorcsónakból fényképezhettem! Köszönöm Hargittai Istvánnak, hogy ilyen testközelből élhettem át Marcell edzését! Remélem a képek némiképp visszaadják a hangulatát annak, amiről biztos, hogy én még napokig mesélni fogok mindenkinek!

#SportbanNagy

#gyereksportfoto

#kajak

#gazdazmarcell

#susanvikiphotography

#utanpotlassport