Sportban nagy! - A kezdet...

2020.08.26

És most akkor belevágok... valamibe, ami kicsit új, de valójában mégsem. Sportban nagy! címmel egy új sorozatom veszi kezdetét... és ez lenne most az előszó...10 évvel ezelőtt csöppentem be a gyerekek sportvilágába, amikor a nagyobb fiam síelni és úszni kezdett, majd hamarosan már szertornázni is. Nagyon büszkék voltunk rá, imádtuk nézni, hogyan hajtja a versenyszellem, hogyan várja az újabb és újabb edzéseket, majd eljutottunk odáig, hogy már igazi kisebb versenyeken is bemutatkozott, olykor még dobogóra is állt.

Hatalmas élmény volt, ahogy az a pici gyerek küzd és élmény számára a sport. Az emlékeinkben most is minden pillanata megvan, de fényképünk nem sok, hiszen a pálya széléről telefonnal fotózni nem túl nagy élmény, és a kép minősége sem mindig hozza azt, amit elvárnánk. A "mi" sportágainkban nem voltak jelen a fotósok, akik méregdrágán árusítják a képeket a versenyek után (bár nem is biztos, hogy erre vágytunk). Hamar rájöttem, hogy vagy én csinálok képet a sportoló gyerekeimről, vagy továbbra sem lesz. Majd jöttek a "megrendelések", hogy csinálnék-e a csapattársakról, barátok gyerekeiről, ovis sorversenyről... mára pedig eljutottam odáig, hogy "persze, a legnagyobb örömmel". Közben felcsaptam hivatásos fotósnak, de nem tudok messzire szakadni a sportoló gyerekektől (már csak azért sem, mivel nekem is van két saját élsportolóm).

Szeretnék elindítani most egy olyan sorozatot, ami a gyerekek sportolásáról szól, és ha már az élet úgy hozta, hogy fényképész végzettségem mellé még van egy több éves újságírói múltam is, miért ne egészíteném ki ezeket a képkockákat egy-egy interjúval, vagy riporttal is?

Évek óta fotózok gyerekeket mozgás, játék vagy épp sportolás közben, legyen az edzés vagy verseny. Az egészen piciktől kezdve a már majdnem nagykorú "gyerekekig", mindenkivel találkoztam. Olyan képeket készítek, amire méltán büszke lehet a hároméves úszó kölyök édesanyja is, de amit büszkén posztol oldalára a tizenötéves kamasz is, mert valljuk be, az iskolai csokornyakkendős karácsonyi fotó ez utóbbi korosztályban már nem túl menő, mint ahogy jópár olyan ötévessel találkoztam, aki előbb dönti romba a komplett műtermet, minthogy egy őszinte gyermeki mosollyal ajándékozza meg szüleit és persze a fényképészt. Minden sportoló gyermekben közös, hogy büszkék arra, amit csinálnak, hatalmas lelkesedéssel végzik az edzéseket és "győzelem vagy halál" küzdelem zajlik a pályán, a medencében... A sportoló gyerekek lehetnek bármilyen picik, vagy bármekkora durcás kamaszok, egy közös bennük: mindegyikük egytől egyig SPORTBAN NAGY!

Nem csupán élsportolókat, válogatott sportolókat szeretnék bemutatni ebben a sorozatban, hanem bárkit, aki gyermekként a sport világában részt vesz, akár csak amatőr vagy hobbi szinten is! Szívesen fotózok versenyeken is, de az edzések kevésbé feszült hangulatában is emlékezetes pillanatokat tudok megörökíteni, mellyel szintén gazdagítható a családi fotóalbum.

Továbbra is vállalok nyilvános közzététel nélkül is gyerek (sport)fotózást, de ebben a sorozatban olyanok jelentkezését várom, akik vállalják azt, hogy képeiket és a velük készült interjút az oldalamon közzétegyem. A közzétételre kerülő képeken kívül a többi képet logózás, és minden egyéb felirat nélkül az eredeti méretében a szülőknek és/vagy egyesületnek ajándékozom. Ha érdekel a dolog, írj nekem!

#gyereksportfoto

#sportbannagy

#újsorozat

#képésriport