Sportban nagy! - Réka (díjugratás)

2020.08.27

Rékát kicsi gyermekkora óta ismerem. Már egészen picinek is rendkívül öntudatos, akaraterős kislány volt. Emlékszem, egyszer vittem a kisfiam oviba, Réka már bent volt. Mérges volt, láttam rajta, hogy valami nincs rendben. Egy hiányzó hajráf volt a gond és addig nem nyugodott, amíg meg nem oldódott, nem engedett az akaratából.Visszagondolva ez a fajta mentalitás és a megértő, segítő családi háttér vezette ahhoz, hogy szép sportsikereket érhessen el.

Mesélj magadról Réka! Mikor kezdtél lovagolni, mi volt az a pont, amikor eldöntötted, hogy lovaslány szeretnél lenni?!

3 éves lehettem, mikor városnapon, falunapokon lovagoltam körbe-körbe és utána sokáig könyörögtem anyáéknak, hogy vigyenek el lovagolni. Parádon találtunk lovardát, ahol egy-két évig lovagolhattam. De mivel ez viszonylag messze is volt és nem is nagyon szerettem kis lovon lovagolni, így más megoldást kellett keresni. Nagykeresztúron találtunk rá a Kisfaludi lovastanyára, ahol Adorján Valter segített a továbbiakban. Itt már nagy lovon lovagolhattam, egy Kacér nevű lóval. Ez körülbelül egy évig tartott, mert Valternek volt egy lovasbalesete, de a lovamat, Marcipánt azóta is ő patkolja. Ezt követően kerültem a Téba Lovastanyára, ott már komolyabban kezdtem el lovagolni, de itt már 6-7 éves voltam. Először futószáron, aztán szabadon, aztán megint futószáron vágtázni tanultam. Először egy frízen - Ébenen - lovagoltam, aztán egy haflingin, akit Afinak hívnak. Utána magyar sportlovat lovagoltam, Winnit, akivel később vizsgáztam is. Vele kezdtem ugrani. Ekkor döntöttem el, hogy szeretnék versenyezni és hivatalos díjugrató lenni.

Milyen út vezetett idáig?

Elsőként is futószáron kell biztosan, stabilan ügetni, kengyel nélkül is, voltizsban. Utána stabilan kengyel nélkül vágtázni, voltizsban vágtázni, kengyel nélkül vágtázni, kikönnyítve vágtázni. Köröket leírni, lovardai alakzatokat tudni, lovardai szabályokat ismerni és utána lehet elkezdeni ugrani.

Mennyit kell ehhez egy héten edzeni?

Heti négyszer jártam edzeni, ebből egy nap ugorhattam, mert Winninek lábproblémái voltak. Hétvégente egész nap a lovardában voltam.

Ilyenkor a gondozásban is részt veszel?

Reggelről kiengedjük őket, utána bealmoljuk, feltöltjük az itatójukat, viszünk nekik szénát. De ez nem minden ló esetében, mert vannak ridegtartásban lévő lovak is. Ők csak este jönnek be az istállóba.

Korábban említetted, hogy van saját lovad. Őt mikor kaptad?

2020. február 2-án kaptam, valójában őt azért vettük, hogy vele kezdjem el a vizsgára való felkészülést és a versenyzést. De sajnos sokáig nem tudtunk együtt eredményesen dolgozni. Volt nyár elején egy edzőtábor Alsótoldon, ahol kiderült, hogy az egy méteres ugrást már nem vállalja el. Csikókorában volt egy sérülése és valószínűleg erre vezethető vissza, hogy nem ugrik nagyobb akadályokat.

Akkor most kivel lovagolsz és melyik egyesületnél vagy?

Mikor kiderült, hogy Marcival nem tudok vizsgára, sem versenyekre menni, akkor kellett egy megoldást keresni, így elkértük a korábbi lovamat, Winnit a rajtengedélyvizsga erejéig. Ezt követően megkerestük Kiss Pista bácsit, akié a Kiss-Cserhát-LSE és jelenleg az ő csapatában versenyzek.

Milyen vizsgára van szükség a versenyzéshez?

REV - rajtengedély - vizsga. Enélkül a vizsga nélkül csak 80-85 cm-en lehet indulni. Szabadidő lovasversenyeken lehet 90-95 cm-en versenyezni. Vizsgával pedig 95 cm felett is.

Te a vizsgát augusztus 4-én tetted le és most az augusztus 20-ai Platthy József Emlékversenyen, a Kakuk Lovasudvarban 90-95 cm-en 4. helyezést, 100 cm-en pedig 1. helyezést értél el. Ez rendkívüli teljesítmény, gondolom nagy motivációt ad a továbbiakban.

Igen, ez nagyon nagy motivációt ad. Pista bácsival nagyon jól tudunk együtt dolgozni, örülök, hogy rátaláltam.

Mik a további céljaid?

A következő célom, hogy a 8 pályát kipipáljuk, ami azt jelenti, hogy 8 pályát egy méteren kell teljesíteni és a maximális pontot elérni. Ekkor átlépem a kezdőlovas kategóriát és egy szintet léphetek a 110-115 cm-re.

A lovaglás nagyon veszélyes sport. Neked volt már ezzel kapcsolatos rossz emléked?

Vágtában voltam, akkor tanultam szabadon vágtázni és a ló elindult a kapu felé, kifordult egy éles kanyarral jobbra, még ekkor fennmaradtam rajta, aztán egy szaltóval sikerült leesni a lóról. A térdem sérült meg.

Nem volt nehéz ezt követően lóra ülni?

Nehéz volt, de azonnal visszaültettek, de kellett idő - amíg a térdem meg nem gyógyult - hogy újra biztonságban érezzem magam a lovon.

Egyre népszerűbb sport a lovaglás. Vannak a környékünkön lehetőségek, lovastáborok stb. Mit tanácsolsz azoknak, akik most kezdik a lovaglást?

Legyenek kitartóak és ne adják fel az álmaikat!

A tanulás mellett sok idődet elveszi a sport. Mennyi időd van így bandázni/barátkozni? Hogy alakulnak a barátságok? Hogy viszonyulnak a barátnők, korodbeli lányok?

Lány barátom nem sok van, inkább fiú barátaim vannak többen, akik szintén sportolnak. A lovaslányok között vannak jó kapcsolataim, akikkel tapasztalatokat tudunk cserélni.

Nagyon szerencsés vagy, mert egy összetartó, segítő család áll mögötted. Mennyiben tudnak neked segíteni?

Nagyon sokat jelent, sokat köszönhetek nekik. Elkísérnek a versenyekre és az edzésekre is mindig megoldjuk, hogy ha anyáék valamiért nem tudnak elvinni, akkor vagy Tesómék, Pattiék vagy keresztanyáék, Gabikáék el tudnak vinni.

Zárásként beszélj egy kicsit arról, hogy mit szeretsz a kevéske szabadidődben csinálni? Azt tudom, hogy nagy Kowalsky rajongó vagy...

Pihenek :-) De szeretek futni és igen, zenét hallgatni. Kowalskyt is és a mai zenéket is vegyesen.

/Írta: Tőzsérné Csipke Zsuzsanna/

Köszönöm a Nemzeti Lovardának, a Kakuk Lovasudvarnak, Kiss Istvánnak (Kiss Lovastanya, Szanda), hogy ezek a képek elkészülhettek Rékáról!

Köszönöm ezt az interjút Zsuzsának, akivel anno a rallyesportban is remekül tudtunk együtt dolgozni!

#sportbannagy

#gyereksportfoto

#dijugratas